Εύκολες συνταγές

Συνταγή Levengi σε στυλ Αζερμπαϊτζάν

Σχετικά με τη συνταγή

Το Azerbaijani Style Levengi είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από το Αζερμπαϊτζάν που ξεχειλίζει από γεύσεις και αρώματα. Αυτή η απολαυστική συνταγή συνδυάζει τρυφερά αρνητικά ή μοσχαρίσια κεφτεδάκια με μια πλούσια σάλτσα με βάση τα ντομάτα, δημιουργώντας ένα λαχταριστό πιάτο που θα ικανοποιήσει τη λαχτάρα σας για χορταστικό φαγητό.

Συστατικά

Ακολουθούν τα συστατικά που θα γίνουν για να προετοιμάσετε το Levengi σε στιλ Αζερμπαϊτζάν:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

500 g
Αρνί ή μοσχαρίσιο κιμά

1
Κρεμμύδι

2
Σελίδες σκόρδο

2
Αυγά

1/2 φλιτζάνι
Ψίχουλα ψωμιού

1/4 φλιτζάνι
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1/4 φλιτζάνι
Φρέσκο ​​κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας
Τοματοπολτός

2 φλιτζάνια
Ζωμός βοείου κρέατος ή λαχανικών

1 μπορεί
Ντομάτες κομμένες σε κύβους

1 κουταλάκι του γλυκού
Κύμινο αλεσμένο

1 κουταλάκι του γλυκού
Πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλεμένος κόλιανδρος

Για γεύση
Αλάτι και πιπέρι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ζωντανέψετε αυτό το νόστιμο πιάτο του Αζερμπαϊτζάν, θα βρείτε μερικά εργαλεία και πρόσθετα υλικά, όπως:

  • Μπολ ανάμειξης
  • Μαχαίρι και ξύλο κοπής
  • Μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα
  • Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Σόμπα ή εστία
  • Πιάτα σερβιρίσματος

Προετοιμασία

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τον κιμά αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα αυγά, την ψίχα ψωμιού, τον φρέσκο ​​μαΐντανό, τον φρέσκο ​​κόλιανδρο, το τριμμένο κύμινο, την πάπρικα, κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά.
  4. Πλάθετε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού.
  5. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  6. Προσθέστε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  7. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε για ένα λεπτό μέχρι να μυρίσει.
  8. Ρίχνουμε μέσα στο ζωμό βοείου κρέας ή λαχανικών και τις ντομάτες κομμένες σε κύβους με τον χυμό τους. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
  9. Επιστρέφετε τους κεφτέδες στο τηγάνι, φροντίζοντας να είναι βυθισμένοι στη σάλτσα.
  10. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και τα κεφτεδάκια να ψηθούν.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για το Levengi Αζερμπαϊτζάν είναι περίπου 20 λεπτά, ενώ ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 30 λεπτά. η συνταγή αποδίδει περίπου 4, καθιστώντας την συνταγή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση με φίλους.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Καθώς το Levengi στο Αζερμπαϊτζάν παραδοσιακά περιέχει κιμά, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για βίγκαν. Ωστόσο, εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια vegan εκδοχή αυτού του πιάτου, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε το κρέας με εναλλακτικές επιλογές φυτικής προέλευσης, όπως φυτική πρωτεΐνη (TVP) ή μανιτάρια. Επιπλέον, η χρήση ζωμού λαχανικών αντί για ζωμό βοείου κρέας θα διασφαλίσει ότι η συνταγή θα παραμείνει φιλική προς τους vegan.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να κάνετε το Levengi στο Αζερμπαϊτζάνι σας πραγματικά εξαιρετικό, ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

  • Για επιπλέον γεύση, σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο τηγάνι πριν προσθέσετε τους κεφτέδες. Αυτό θα βελτιώσει τη γεύση και το άρωμα τους.
  • Μην γεμίζετε υπερβολικά το τηγάνι όταν μαγειρεύετε τα κεφτεδάκια. Μαγειρέψτε τα σε παρτίδες εάν χρειάζεται, φροντίζοντας να έχουν χώρο για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό φρέσκων βοτάνων για να προσθέσετε φωτεινότητα και φρεσκάδα στο πιάτο. Ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος συμπληρώνουν τέλεια τις γεύσεις.
  • Προσαρμόστε τα καρυκεύματα σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Προσθέστε περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή μπαχαρικά αν θέλετε.
  • Σερβίρετε το Levengi ζεστό, γαρνίροντας με επιπλέον φρέσκα μυρωδικά. Συνδυάζεται υπέροχα με ρύζι στον ατμό ή ζεστό ψωμί.

Ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με αυτή τη γαστρονομική απόλαυση του Αζερμπαϊτζάν που θα τους μεταφέρει στις ζωντανές γεύσεις του Αζερμπαϊτζάν!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι κατά προσέγγιση διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα Levengi Αζερμπαϊτζάν:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
380

Υδατάνθρακες
15 g

Πρωτεΐνη
25 g

Παχιά
24 g

Κορεσμένα λιπαρά
9g

Ζάχαρη
4g

Νάτριο
800 mg

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και το μέγεθος της μερίδας που δημοσιεύεται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε Λεβένγκι Αζερμπαϊτζάν, μπορείτε να δημιουργήσετε μια απολαυστική παρουσίαση τοποθετώντας τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα σε ένα ρηχό πιάτο σερβιρίσματος. Παίξτε μερικά φρέσκα βότανα από πάνω για μια ελκυστική πινελιά. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται καλά με το ρύζι στον ατμό, πιλάφι ή ζεστό ψωμί όπως λάβας ή πίτα. Επιπλέον, μπορείτε να σερβίρετε μαζί με μια δροσιστική συνοδευτική σαλάτα ή ψητά λαχανικά για να κλείσετε το γεύμα.

Για μια εορταστική πινελιά, σκεφτείτε να προσθέσετε παραδοσιακά καρυκεύματα από το Αζερμπαϊτζάν, όπως narsharab (μελάσα από ρόδι) ή doymaj (πυκνό γιαούρτι) στο πλάι. Αυτά τα καρυκεύματα προσθέτουν μια μοναδική πινελιά και κρεμώδη υφή για να ενισχύσουν τις γεύσεις του Levengi.

Συνθήκες αποθήκευσης

Εάν έχετε υπολείμματα ή θέλετε να φτιάξετε εκ των προτέρων το Αζερμπαϊτζάνι Λεβένγη, η σωστή συντήρηση είναι για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του. Αφήνουμε το πιάτο να κρυώσει και μετά το μεταφέρουμε σε αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

Για να ξαναζεστάνετε, απλώς το μήνυμα επιθυμητή μερίδα σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Ίσως μπορεί να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό για να μην στεγνώσει η σάλτσα.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Το Azerbaijani Style Levengi ενσωματώνει διάφορα συστατικά που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν ορισμένες για την υγεία που σχετίζονται με τα βασικά συστατικά:

  • Ανί ή μοσχαρίσιο κιμά: Παρέχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνη Β12, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
  • Κρεμμύδι και σκόρδο: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μετάλλα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν πιθανές αντιφλεγμονώδεις συσκευές.
  • Ντομάτες: Γεμάτες με λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό γνωστό για τις πιθανές του εντοπισμού κατά του καρκίνου. Οι ντομάτες είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου.
  • Φρέσκα βότανα: Ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος προσφέρουν μια δόση βιταμινών Α, C και Κ, καθώς και αντιοξειδωτικά που μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
  • Μπαχαρικά: Το κύμινο, η πάπρικα και ο κόλιανδρος όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση, αλλά παρέχουν επίσης διάφορα πράγματα για την υγεία, όπως βοηθούν στην πέψη και δυνητικά μειώνουν τη φλεγμονή.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε ο Αζερμπαϊτζάνι Λεβένγκι, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Τολμά Αζερμπαϊτζάν: Γεμιστά λαχανικά, συνήθως φύλλα σταφυλιού ή πιπεριές, γεμίζουν με ένα γευστικό μείγμα από ρύζι, κιμά, βότανα και μπαχαρικά. Στη συνέχεια το ντολμά σιγοβράζεται σε αλμυρό ζωμό.
  2. Azerbaijani Plov: Ένα αρωματικό πιάτο με ρύζι μαγειρεμένο με αρωματικά μπαχαρικά, τρυφερό κρέας (όπως αρνί ή κοτόπουλο) και λαχανικά. Το Plov είναι βασικό στοιχείο στην κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν και προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων.
  3. Σέκερμπουρα Αζερμπαϊτζάν: Ένα γλυκό ζαχαρωτό γεμάτο με πλούσιο ξηρών καρπών και ζάχαρης. Αυτές οι εορταστικές λιχουδιές είναι δημοφιλείς κατά τη διάρκεια των εορτών και των εορτασμών του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή εμπνέεται από την παραδοσιακή κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία είναι γνωστή για τις ζωηρές γεύσεις της και τη δημιουργική χρήση των συστατικών της. Οι εξέχοντες σεφ και μάγειρες του Αζερμπαϊτζάν που έχουν παρουσιάσει τις γαστρονομικές απολαύσεις του Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνουν:

  • Tahir Amiraslanov: Ένας καταξιωμένος σεφ από τον Αζερμπαϊτζάν που έχει κερδίσει την αναγνώριση για την προώθηση της κουζίνας του Αζερμπαϊτζάν τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
  • Feride Buyuran: Μια διάσημη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και food blogger που ειδικεύεται στην κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν. Οι συνταγές και τα γραπτά της έχουν βοηθήσει να εισαγάγουν τις γεύσεις του Αζερμπαϊτζάν σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ελπίζω να σας αρέσει να προετοιμάζετε και να απολαμβάνετε το νόστιμο Levengi σε στυλ Αζερμπαϊτζάν! Καλό μαγείρεμα! 🍽️

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button